سرطان ریه چیست؟
زمانی که توده های سلولی بدخیم و غیر طبیعی در بخش های خاصی از بدن مانند ریه تکثیر میشوند اصطلاحاً افراد به بیماری سرطان ریه مبتلا شده و نیاز است که این عارضه هر چه سریع تر کنترل و درمان شود.
فهرست مطالب
Toggleسرطان ریه در شمار بیماری های پیشرونده قرار می گیرد هر چند که روند رشد این بیماری کند است اما به مرور زمان بخش های وسیع تری از بافت ریه را درگیر کرده و احتمال متاستاز آن به سایر اندام های دیگر مانند مغز وجود دارد.
تحقیقات انجام شده نشان می دهد که رایج ترین و البته خطرناک ترین نوع سرطان، سرطان ریه است که می تواند مغز را نیز درگیر کرده و زمانی که متاستاز اتفاق می افتد عملاً کنترل بیماری غیر ممکن بوده و ممکن است سلامت فرد را به طور جدی به خطر بیندازد.
متاستاز سرطان ریه به این معناست که سلول های غیر طبیعی نه تنها بر بافت ریه بلکه به دیگر بخش ها انتقال پیدا کرده و در جایگاه و مکان جدید به رشد و تکثیر خود را ادامه می دهند.
اگر بخواهیم در مورد عوامل موثر بر ایجاد سرطان ریه صحبت کنیم باید بدانیم که عوامل وراثتی بر بروز این بیماری اثرگذار است، همواره مهم است بدانید که آلودگی هوا و قرار گرفتن در معرض مواد سرطان زا همگی عاملی برای ایجاد این بیماری هستند.
متخصصان معتقدند که اگر افراد با مشکلات جسمانی همچون اختلالات ژنتیکی مواجه باشند و یا تشعشعات مستقیماً به قفسه سینه تابیده شود احتمال ابتلا به سرطان ریه را بیش از دیگر افراد خواهند داشت.
ناگفته نماند که مصرف خوراکی های حاوی الکل، استعمال سیگار در حد بسیار زیاد و همچنین انواع بیماری های مزمن انسدادی ریه می توانند عامل بروز این عارضه جسمانی باشند.
متاستاز سرطان ریه به مغز
شکل گیری توده های سرطانی در ریه باعث از کار افتادن این اندام حیاتی میشود، همچنین ممکن است خطرات جانبی این عارضه برای بیماران اتفاق بیفتد که از مهمترین و جدی ترین آنها باید به متاستاز سرطان اشاره کرد.
سایر اندام های حساسی که در اطراف ریه قرار می گیرند در معرض این عارضه هستند و حتی ممکن است این سلول های سرطانی خود را به مغز برسانند، بخش های حساسی که با وجود سرطان ریه ممکن است با این بیماری درگیر شود شامل کبد، کلیه ها، غدد فوق کلیه، مغز و استخوان است.
گاهاً پزشک می تواند اقدام به مهار سلول های سرطانی در بخش های جدید کند اما کنترل این عارضه در مغز کار بسیار دشواری است و نیاز به درمان های تخصصی طولانی مدت و البته پر عارضه دارد.
زمانی که متاستاز سرطان ریه به مغز اتفاق می افتد افراد خیلی زود علائم مربوط به بیماری را تجربه کرده و حالتی مانند سرگیجه، سردرد و اختلالات حافظه برای آنها اتفاق می افتد، این افراد با عدم تمرکز و تعادل مواجه شده و به مرور زمان هماهنگی اعضای بدن را از دست می دهند.
افراد مبتلا به سرطان ریه پس از متاستاز به مغز سایر مشکلات از جمله تشنج و تغییر در حافظه را تجربه کرده و عملکرد طبیعی بدن به طور کامل مختل میشود.
همواره مهم است بدانید که اگر با انجام چکاپ های سالانه و ماهانه و به محض مشاهده علائم هرگونه بیماری به پزشک مراجعه کنید ممکن است که سرطان ریه در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود و این امر باعث شده تا سایر بخش ها با این بیماری درگیر نشوند و متاستاز آن به مغز اتفاق نمی افتد.
با این کار افراد می توانند تنها با درمان بافت آسیب دیده ریه به زندگی طبیعی خود ادامه داده و از مشکلات وسیع و جبران ناپذیر محفوظ می مانند.
آیا سرطان ریه درمان می شود؟
بسیاری از افراد پس از تشخیص سرطان ریه با حجم زیادی از تنش و نگرانی مواجه میشوند که آیا روش ها درمانی قطعی برای این عارضه وجود دارد یا خیر.
در اغلب موارد درمان بیماری های مختلف از جمله سرطان ریه موفق بوده و پزشکان به بیماران اطمینان می دهند که اگر این عارضه در مراحل اولیه شناسایی شود می توانند مشکل را برطرف کرده و از متاستاز این سلول های بدخیم به دیگر بخش های بدن از جمله مغز جلوگیری خواهند کرد.
نیاز است که پس از شناسایی محل قرارگیری توده سرطانی متخصصان به واسطه انجام روش های تخصصی اقدام به درمان و پاکسازی این آلودگی کنند.
با این کار می توانند کل توده را از بدن خارج کرده و پس از آن برای پاکسازی ریه با روش پرتو درمانی را رادیولوژی درمان تکمیلی را انجام می دهند.
متخصصان بر این باورند که بعد از انجام جراحی، شیمی درمانی روشی مناسب و کاربردی برای تخریب سلول های باقیمانده است به شرط آنکه متاستاز به دیگر بخش ها اتفاق نیفتاده باشد.
درمانی که برای بهبود سرطان ریه در نظر گرفته میشود بسیار فشرده و پرقدرت است، متخصصان با مصرف انواع دارو و انجام شیمی درمانی یا پرتو درمانی و در اکثر مواقع با انجام جراحی می توانند این بیماری را خیلی سریع کنترل کنند اما مهم است که این بیماری به دیگر بخش ها انتقال پیدا نکرده باشد زیرا ممکن است بافت ریه به طور کامل بهبود پیدا کند و این عضو آسیب دیده ترمیم شود اما سلول ها در جایگاه جدید رشد خود را آغاز کنند.
پیشگیری از ابتلا به سرطان ریه
زمانی که از خطرات و آسیب های ناشی از سرطان ریه مطلع میشوید قطعاً به دنبال راهکارهای موثر جهت حفظ سلامت این عضو حساس بوده تا مبادا با مشکلات شدید و وسیع مانند سرطان ریه مواجه شوید.
به یاد داشته باشید افرادی که به طور مکرر از سیگار و انواع دخانیات استفاده می کنند بیش از دیگران در معرض سرطان ریه قرار می گیرند با این حال مهم است که برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری مصرف سیگار را به طور کامل ترک کرده و برای حفظ سلامت ریه آنگونه که متخصصان اعلام می کنند تلاش کنید.
به خاطر داشته باشید که قرار گرفتن در مجاورت هوای آلوده برای مدت زمان زیاد باعث آسیب دیدگی بافت ریه میشود.
اگر به ناچار در چنین هوایی قرار می گیرید بهتر است که از روش های ایمن برای پاکسازی مجری تنفسی استفاده کنید.
همچنین مهم است که با حضور چنین محیطی و یا مواجهه با افرادی که ممکن است با انواع بیماری های تنفسی مواجه باشند از ماسک استفاده کرده و از بیمار شدن ریه تا حد ممکن جلوگیری نمایید.
در مورد متاستاز مغزی چه می دانید؟
در دنیای امروز یکی از شایع ترین بیماری هایی که افراد با آن مواجه هستند سرطان هایی است که در بخش های حساس و اندام های مختلف رشد می کنند، اما زمانی که متاستاز مغزی اتفاق می افتد به این معناست که سلول های اولیه در جایگاه دیگری قرار گرفته و رشد خود را در بافت جدید آغاز نموده اند و به مرور زمان در جایگاه دوم یعنی مغز پدیدار شده و در این مکان نیز تکثیر میشوند.
به سلول هایی که پس از متاستاز در مغز رشد می کنند اصطلاحاً سلول های ثانویه گفته میشود، این سلول ها در بافت مغز نفوذ کرده و از طریق عروق خونی تغذیه میشوند و این امر باعث میشود تا به مرور زمان تقسیمات آنها افزایش پیدا کرده و بر تعداد سلول ها افزوده میشود.
از مهمترین علائم متاستاز مغزی باید به سردردهای پیوسته اشاره کرد، بیماران مبتلا به این سلول های بدخیم حال عمومی نامساعدی داشته و به طور مداوم حس ضعف و گزگز را در سایر اندام ها تجربه می کنند.
همواره به یاد داشته باشید که اگر متاستاز مغز اتفاق بیفتد عوارض بسیار وسیعی سلامت فرد را تهدید می کند همچنین ممکن است این تومورها در مهره های گردنی نیز تکثیر شده و آسیب های جسمانی بسیار وسیع و غیر قابل بهبود را به همراه می آورند.
متخصصان پس از ابتلا به سرطان ریه از بیماران می خواهند که در فواصل زمانی کوتاه ضمن پر کردن درمان های تخصصی با انجام آزمایش خون، عکسبرداری، سی تی اسکن و یا ام آر آی وضعیت دیگر بخش های بدن را بررسی کنند تا مبادا این اختلال به صورت پنهان وسعت پیدا کند و سلامت فرد را به خطر بیندازد.