سندروم کوشینگ چیست؟
سندروم کوشینگ نوعی بیماری است که ارتباط مستقیمی با سطح هورمون کورتیزول دارد.
هورمون کورتیزول زمانی در بدن ترشح میشود که افراد در معرض استرس، اضطراب، نگرانی یا ترس قرار گرفته باشند.
اما اگر بنا به دلایل مختلف و در پی اختلالات پیش آمده سطح کورتیزول برای مدت زیاد در بدن بالا باشد فرد با سندروم کوشینگ مواجه شده و مشکلات زیادی را در پی آن تجربه خواهند کرد.
به طور کلی غدد فوق کلیوی که در بخش بالایی کلیه ها قرار می گیرند و همچنین غده هیپوفیز در مغز و غده هیپوتالاموس می توانند میزان و وضعیت هورمون کورتیزول را به حد متعادل برسانند، اما اگر این تعادل سازی با اختلال مواجه شود و غدد درون ریز عملکرد مناسبی نداشته باشند فرد با سندروم کوشینگ مواجه شده و قطعاً عوارض ناشی از آن را تجربه خواهند کرد.
از مهمترین دلایل ایجاد سندروم کوشینگ باید به رشد غیر طبیعی تومورهای خوش خیم یا بدخیم در بخش های خاصی از بدن اشاره کرد.
اگر متخصصان دلیل سندروم کوشینگ را وابسته به هیپوفیز بدانند نشان می دهد که یک تومور خوش خیم در این غده شروع به رشد و تکثیر کرده و مانع از عملکرد صحیح آن میشود.
اما دلیل دیگر جهت ابتلا به سندروم کوشینگ رشد غیر طبیعی سلول های سرطانی در یک یا هر دو غده فوق کلیوی است.
توجه کنید که این تومورها از نوع خوشخیم یا بدخیم می توانند به صورت جداگانه هورمون کورتیزول تولید کنند و این مسئله باعث میشود که کورتیزول بدن افزایش زیادی داشته و به دنبال آن سندروم کوشینگ رخ می دهد.
علائم سندروم کوشینگ در زنان و مردان
اغلب افراد مبتلا به سندروم کوشینگ حالات و نشانه های یکسانی تجربه می کنند.
اگر تمایل به دانستن این نشانه ها دارید می توانید با مطالعه این مقاله سطح آگاهی خود را درباره این بیماری افزایش دهید.
علائم این بیماری را در زنان و مردان به تفکیک بیان خواهیم کرد اما باید بدانید که افزایش وزن به صورت قابل توجه برای هر فرد مبتلا به سندروم کوشینگ رخ می دهد و این عارضه بین تمام بیماران مشترک است.
سندروم کوشینگ معمولاً با تورم در ناحیه صورت، شکم و یا قسمت بالایی کمر همراه است، به گونه ای که افراد صورت بسیار گردی داشته و چربی های اضافه در بین شانه ها تجمع می یابد.
اغلب بانوان مبتلا به سندروم کوشینگ تغییرات محسوس را در پوست تجربه می کنند این بیماران پوست نازکی داشته و حتی ممکن است در مواردی کبودی را در بخش های مختلف بدن مشاهده نمایند.
معمولا افراد مبتلا به سندروم کوشینگ به ویژه بانوان در ناحیه شکم، ران، باسن و سینه ها کشیدگی شدید پوست را تجربه خواهند کرد.
تغییرات خلقی یکی دیگر از عوارض ناشی از ابتلا به بیماری سندروم کوشینگ است این افراد تحریک پذیری زیادی داشته و هر لحظه ممکن است بدون دلیل اضطراب و افسردگی به سراغ آنها بیاید و البته آنها بیش از دیگران مشکلاتی را در حافظه تجربه کرده و حتی برای تمرکز در انجام کارهای روزانه تا حد زیادی ناتوان خواهند شد.
به یاد داشته باشید که بانوان در پی ابتلا به سندروم کوشینگ بی نظمی قاعدگی را تجربه کرده و ممکن است در بین هر دوره قاعدگی خونریزی های شدید را تجربه نمایند.
همچنین رشد بیش از حد مو در ناحیه سینه، شکم و پشت و افزایش موهای زائد برای بانوان مبتلا به سندروم کوشینگ دور از انتظار نخواهد بود.
افراد مبتلا به این عارضه عموماً خستگی و ضعف عضلانی بسیار زیادی دارند و حتی اگر استراحت کافی داشته باشند باز همچنین حالاتی برای آنها رخ می دهد.
بانوان مبتلا به سندروم کوشینگ بیش از دیگران در معرض پوکی استخوان شدید قرار می گیرند، بالا بودن سطح کورتیزول برای مدت طولانی بر تراکم استخوان ها اثرگذاری منفی دارد و خیلی زود فرد با پوکی استخوان مواجه خواهد شد.
اما آقایانی که به سندروم کوشینگ مبتلا هستند ممکن است با کاهش میل جنسی مواجه شده و البته مشکل در نعوظ و کاهش باروری برای آنها رخ می دهد.
به یاد داشته باشید که هر کدام از این مشکلات می توانند عارضه ای جدی به شمار آیند و مهم است که با پیشگیری و درمان این آسیب از اختلالات و عوارض بیشتر جلوگیری نمایید.
عوارض سندروم کوشینگ
اگر مبتلایان به سندروم کوشینگ در زمان مناسب برای رفع و بهبود این آسیب جسمانی اقدام نکنند ممکن است با عوارض خطرناک آن مواجه شده و سلامت فرد به طور جدی خواهد افتاد.
از شایع ترین مشکلات و عوارض ابتلا به سندروم کوشینگ باید به مشکلات قلبی و عروقی اشاره کرد.
اگر فشار خون برای مدت طولانی بالا بماند و دچار نوسان شود به مرور زمان ناراحتی های قلبی و عروقی مانند نارسایی قلبی پدیدار می گردد، افرادی که با اختلالات قلبی مواجه هستند بیش از دیگران در معرض سکته قلبی و مغزی قرار می گیرند و همین مسئله تا حد زیادی نگران کننده است.
یکی دیگر از عوارض شایع سندروم کوشینگ ابتلا به دیابت است.
کورتیزول حساسیت به انسولین را در بدن مختل کرده و اگر سطح گلوکز دچار تغییرات محسوس شود ریسک ابتلا به دیابت افزایش خواهد یافت.
به همین دلیل است که اغلب مبتلایان به سندروم کوشینگ با بیماری دیابت نیز مواجه هستند.
افراد مبتلا به سندروم گوشینگ بیش از دیگران ضعف در سیستم ایمنی بدن را تجربه می کنند و از آنجایی که سیستم ایمنی کارکرد درستی ندارد ممکن است فرد مستعد ابتلا به عفونت بوده و با گسترش آلودگی در سطح بدن سلامت دیگر اعضای مهم به خطر خواهد افتاد.
تمامی افراد مبتلا به سندروم کوشینگ بهبود دیر هنگام انواع زخم ها را تجربه می کنند و حتی ممکن است زخم های کوچک و بزرگ عفونت کرده و فرد را به دردسر خواهند انداخت.
علائم سندروم کوشینگ در کودکان
سندروم کوشینگ نوعی بیماری است که ممکن است در گروه های سنی مختلف اتفاق بیفتد، اما معمولاً کودکان چنین عوارضی را شدیدتر از بزرگسالان تجربه می کنند.
اغلب علائم و نشانه های این بیماری برای گروه های سنی مختلف یکسان است اما ممکن است کودکان مشکلات بیشتری را تجربه کرده که در ادامه مطلب شایع ترین آنها را برایتان بازگو خواهیم کرد.
اگر کودکان با سندروم کوشینگ مواجه باشند مانند افراد بزرگسال فشار خون بالا را تجربه کرده و حتی تغییرات پوستی برای آنها رخ می دهد.
این کودکان اغلب ضعف عضلانی داشته و جثه ای ناتوان خواهند داشت و به مرور زمان علائم بیماری در بدن آنها پدیدار شده و حالت متورم چهره و شکم برای آنها رخ می دهد.
کودکان مبتلا به سندروم کوشینگ بیش از دیگران مستعد ابتلا به عفونت های شدید هستند.
در موارد زیادی تاخیر در بلوغ رخ داده و اختلالات رشد به صورت محسوس مشاهده میشود.
مهم است بدانید که این افراد با وجود جثه چاقی که دارند ضعف جسمانی بسیار زیادی داشته و حتی ممکن است در مواردی برای انجام فعالیت های شخصی خود هم ناتوان باشند.
با این حال تمامی متخصصان از جمله دکتر بابک سیف زاده توصیه می کنند که اگر افراد در سنین مختلف با سندروم کوشینگ مواجه هستند باید خیلی سریع برای درمان اقدام کنند در غیر این صورت این عارضه می تواند سلامت اندام های حیاتی بدن را تحت تاثیرات منفی قرار داده و به مرور زمان همین اختلالات عاملی برای مرگ بیمار خواهد بود.
سندروم کوشینگ برای تمامی افراد اتفاق می افتد اما کودکان دختر و حتی بانوان بزرگسال بیش از آقایان در معرض این بیماری قرار خواهند گرفت.