تلفن های نوبت دهی مطب
٠٧١٣٢٣١٢٠٥٨

تلفن های نوبت دهی مطب
٠٩١٧٤٨٤٤١٨٥

شيراز، خيابان شهيد فقيهي (صورتگر)، تقاطع معدل
مركز تصوير برداري تابش، طبقه ٣، واحد ١٢

آرتروز ستون فقرات چیست؟
آرتروز ستون فقرات چیست؟

علائم آرتروز کمر یا ستون فقرات هرگونه آسیب دیدگی در ناحیه کمر محدودیت‌ های حرکتی زیادی را به همراه دارد و افراد مبتلا به این عارضه ممکن است علائم و نشانه‌ های مختلف را از حد خفیف تا شدید بروز دهند. گاهی اوقات این علائم آنقدر شدید است که فرد را به طور کامل ناتوان […]

علائم آرتروز کمر یا ستون فقرات

هرگونه آسیب دیدگی در ناحیه کمر محدودیت‌ های حرکتی زیادی را به همراه دارد و افراد مبتلا به این عارضه ممکن است علائم و نشانه‌ های مختلف را از حد خفیف تا شدید بروز دهند.

گاهی اوقات این علائم آنقدر شدید است که فرد را به طور کامل ناتوان کرده و حتی توانایی انجام فعالیت‌ های شخصی و روزانه خود را نخواهند داشت.

اگر بخواهیم در مورد نشانه‌ های آرتروز ستون فقرات صحبت کنیم باید بدانید که درد در مواقع مختلف و گاهاً در زمان استراحت در ناحیه کمر حس میشود.

این دردها مربوط به فشار و یا فعالیت‌ های روزانه نیست بلکه آسیب دیدگی آنقدر عمیق است که حتی بدون تحرک این درد حس میشود.

درد نشات گرفته از آرتروز ستون فقرات عموماً در بخش‌ های خاص مانند شانه‌ ها، بازو، دست‌ ها و حتی انگشتان حس میشود.

هر چقدر که آسیب دیدگی بیشتر باشد این درد با بی‌ حسی و گزگز همراه خواهد بود.

آرتروز نوعی اختلال در سلامت و عملکرد مفاصل، استخوان‌ ها و غضروف‌ ها است به همین دلیل افراد مبتلا به آرتروز ستون فقرات بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب خشکی زیادی را در ناحیه کمر حس کرده و با وجود دامنه حرکتی محدود سفت شدن گردن و شانه‌ ها را تجربه می‌ کنند.

از دیگر نشانه‌ های آرتروز ستون فقرات باید به ضعیف شدن و یا احساس سوزش در گردن و شانه‌ ها اشاره کرد.

حتی ممکن است درد تا قسمت پشتی سر کشیده شده و به مرور زمان افراد انعطاف و تعادل بدن را از دست خواهند داد.

یکی از مشکلاتی که در موارد نادر اتفاق می‌ افتد این است که در پی آرتروز ستون فقرات افراد با مشکل در بلع مواجه میشوند، گاهی آسیب دیدگی آنقدر وسیع است که سایر ارگان‌ های بدن تحت تاثیر قرار گرفته و چنین مشکلی رخ می‌ دهد.

اما اینکه آرتروز ستون فقرات در کدام محدوده رخ دهد ممکن است علائم متفاوتی داشته باشد.

اگر ستون فقرات در بخش پایینی دچار آرتروز شود درد در این محدوده به طور گاه و بیگاه اتفاق افتاده و حتی سفت شدن کمر در ساعاتی از روز تجربه خواهد شد.

همچنین در پی آسیب دیدگی و آرتروز در قسمت پایینی ستون فقرات ممکن است درد به عصب سیاتیک هم کشیده شود و به مرور زمان ضعیف‌ تر شدن و بی‌ حسی اندام‌ های تحتانی مانند ران و پا نمایان میشود.

مطالعه بیشتر:  جراحی لامینکتومی همراه با تمامی نکات

اگر آرتروز ستون فقرات در بخش انتهایی کمر اتفاق بیفتد افراد برای راه رفتن به مشکل برخورده و گاهاً اختلالاتی در روند تخلیه ادرار و مدفوع اتفاق می‌ افتد.

اما آرتروز ستون فقرات اگر در بخش میانی رخ دهد درد در همان منطقه ایجاد میشود و افراد هنگام خم شدن و کشیدن عضلات درد طاقت فرسایی را تجربه خواهند کرد.

علل ایجاد آرتروز ستون فقرات

علل ایجاد آرتروز ستون فقرات
علل ایجاد آرتروز ستون فقرات

دلایل مختلفی بر ایجاد آرتروز ستون فقرات موثر است.

مهمترین آنها را در این مطلب برایتان شرح خواهیم داد تا در صورت انجام فرایندهای نامناسب از تکرار مجدد آنها جلوگیری نمایید و با مراقبت بیشتر از خطراتی همچون آرتروز ستون فقرات محفوظ بمانید.

فرسایش دیسک‌ ها عاملی برای بروز آرتروز ستون فقرات است.

اولین ناحیه از بدن که دچار فرسایش میشود دیسک بین مهره ‌ها است و زمانی که خاصیت اسفنجی آنها از بین می‌ رود نازک‌ تر شده و استخوان‌ ها بر روی یکدیگر قرار می‌ گیرند.

این مسئله برای افراد دردآور است و می‌ تواند دامنه حرکتی فرد تا حد چشمگیری کاهش دهد.

اما عامل دیگر برای بروز آرتروز ستون فقرات انجام حرکت‌ های غیر طبیعی می‌ باشد.

مهم است که افراد هنگام انجام فعالیت‌ های جسمانی وضعیت و پوزیشن مناسبی انتخاب کنند و اگر بدون مراقبت اقدام به فعالیت‌ های جسمانی سنگین نمایند و به تکرار حرکت نادرست خود ادامه دهند منجر به تخریب بخش‌ های حساس ستون فقرات شده و ایجاد آرتروز دور از انتظار نخواهد بود.

تحقیقات انجام شده نشان می‌ دهد که ژنتیک عاملی برای بروز آرتروز در بخش‌ های مختلف بدن است.

اگر افراد مستعد فرسایش بیش از حد مفاصل و دیسک‌ ها باشند ممکن است در سنین بالاتر به آرتروز ستون فقرات مبتلا شده و معمولاً این عارضه با درد گردن و درد کمر آغاز میشود.

سبک زندگی افراد و انجام عادات ناسالم همگی بر بروز بیماری‌ های جسمانی اثرگذار است.

به عنوان مثال اگر افراد به طور مکرر از سیگار استفاده کنند و با دیسک کمر هم مواجه باشند روند تخریب دیسک‌ ها سرعت پیدا کرده و به مرور زمان شاهد ابتلا به آرتروز ستون فقرات خواهند بود.

تشخیص و درمان آرتروز ستون فقرات

تشخیص و درمان آرتروز ستون فقرات
تشخیص و درمان آرتروز ستون فقرات

درد نشانه مهم بسیاری از آسیب‌ های جسمانی است، به همین دلیل متخصصان توصیه می‌ کنند که به دردهای پیوسته رسیدگی کرده و نباید با مصرف انواع مسکن اقدام به تسکین آن نمایید.

دردی که در ناحیه کمر اتفاق می‌ افتد نشان دهنده آسیب دیدگی در بخش‌ های مهم ستون فقرات می‌ باشد.

اگر افراد با آرتروز ستون فقرات مواجه باشند و درمان‌ های سریع و فشرده انجام شود آسیب دیدگی کمتری را تجربه کرده و این عارضه راحت‌ تر کنترل میشود.

مطالعه بیشتر:  عمل بسته دیسک کمر

اما ایجاد درد در کمر نشان دهنده یک اختلال بزرگ است و متخصصان با انجام معاینات فیزیکی سعی دارند محل درد را پیدا کرده و منشأ آن را مشخص می‌ کنند.

اما پزشکانی همچون دکتر بابک سیف زاده برای بررسی دقیق‌ تر و داشتن یک نظر کاملاً قطعی و بدون خطا از سایر روش‌ های تشخیصی استفاده می‌ کنند که از بهترین و پرکاربردترین آنها می‌ توان به تصویربرداری ام آر آی ستون فقرات اشاره کرد.

با این روش تشخیصی هرگونه آسیب‌ های احتمالی ارزیابی میشود و اگر دیسک آسیب دیده باشد یا تنگی کانال رخ دهد پزشک خیلی سریع از آسیب پیش آمده مطلع خواهد شد.

به یاد داشته باشید که در این تصویر برداری آرتروز ستون فقرات مشخص شده و امکان بررسی سلامت و عملکرد اعصاب ستون فقرات وجود دارد.

اما روش دیگر برای تشخیص آرتروز ستون فقرات عکسبرداری رادیولوژی از استخوان آسیب دیده است.

به این واسطه پزشک زائده‌ های استخوانی و هرگونه آسیب در غضروف‌ ها و دیسک‌ ها را بررسی کرده و اگر آسیب و خللی در این محدوده وجود داشته باشد به حضور آن پی خواهند برد.

اما یک روش دیگر و البته مرسوم برای بررسی آرتروز ستون فقرات آزمایش خون است، با انجام آزمایش خون بیماری‌ های احتمالی بررسی شده و پزشک می‌ تواند تمامی احتمالات را بررسی کند و به نتایج خوبی دست خواهد یافت.

برای درمان آرتروز ستون فقرات متخصصان ابتدا تجویز داروهای ضد التهاب را گزینه مناسبی می‌ دانند و این داروها برای بیمارانی مناسب است که درد بسیار شدیدی را در ناحیه کمر حس می‌ کنند.

اما در کنار آن گرما یا سرما درمانی به کاهش درد عضلات و استخوان‌ ها کمک می‌ کند و مهم است که افراد وزن خود را به حد ایده‌ آل رسانده و با کاهش وزن آسیب‌ های ناشی از آرتروز ستون فقرات را کمتر خواهند کرد.

به یاد داشته باشید که این عارضه درمان قطعی ندارد اما پزشک به واسطه تزریقات در مفصل فاست و یا اوزون تراپی می‌ تواند بخش آسیب دیده را تا حدودی ترمیم کند و از آسیب‌ های بیشتر جلوگیری خواهند کرد.

با تمام تفاسیر متخصصان می‌ توانند آرتروز ستون فقرات را درمان کرده و حتی در موارد شدید اگر درمان قطعی انجام نشود اقدام به کنترل عارضه می‌ کنند تا مبادا با پیشروی بیشتر محدودیت‌ های وسیع‌ تر اتفاق بیفتد.

پیشگیری از آرتریت ستون فقرات

کارهایی وجود دارد که می توانید برای کاهش خطر ابتلا به آرتریت و ایجاد علائم دردناک انجام دهید.

مطالعه بیشتر:  درمان اختلالات حرکتی

مانند:

  • تحرک خود را بیشتر کنید. رچه فعالیت بالاتری داشته باشید از بروز مشکلات ناشی از درد آرتریت جلوگیری می کنید نیازی به داشتن فعالیت بدنی شدید نیست. ورزش های ساده مانند پیاده روی به سلامت مفاصل و تحرک شما کمک می کند.
  • مراقب وزن خود باشید به طوری که دچار اضافه وزن نشوید به این دلیل که تحمل وزن اضافی برای مفاصل کمر سخت است. وزن بدن سالم را هدف قرار دهید تا مفاصل خود را سالمتر نگه دارید.
  • از سیگار استفاده نکنید مردم ممکن است درک کنند که سیگار بر سلامت ریه ها تأثیر می گذارد، اما همچنین باعث تسریع از بین رفتن غضروف در مفاصل و تشدید کمردرد می شود.

درمان بدون جراحی

استراحت کردن

در مواردی که بیماری اسپوندیلوز شدید باشد، ممکن است نیاز به استراحت برای مدت زمان مشخص از 1 تا 3 روز وجود داشته باشد.

به این دلیل در این حالت لازم است از استراحت طولانی مدت اجتناب شود که ممکن است بیمار به خاطر آن در معرض ریسک ترومبوز وریدی عمقی قرار گیرد.

استفاده از بریس ها

استفاده موقت از بریس ها (برای یک هفته) می تواند به کاهش علائم بیماری در افراد کمک کند، اما استفاده بلند مدت از بریس می تواند تاثیر منفی بر مشکل شما داشته باشد.

در صورت استفاده بلند مدت، باعث ضعیف شدن عضلات ستون فقرات و افزایش درد بیمار شوند.

فیزیوتراپی

در این حالت ترکیبی از روش های درمانی انفعالی به همراه تمرین های حرکتی برای بیمار استفاده می شود.

روش های درمانی انفعالی شامل سرما یا گرما درمانی، امواج مافوق صوت و تحریک الکتریکی است که برای بهبود اسپاسم و درد عضلات به کار می رود.

علاوه بر این با استفاده از تمرین های حرکتی به بیمار آموزش داده می شود چگونه انعطاف پذیری و دامنه حرکتی عضلات خود را بهبود بخشیده و بطور همزمان آنها را تقویت کند.

ماساژ

ماساژ درمانی همانطور که می دانید می تواند به کاهش درد کمک کند و فرآیند گردش خون در بدن را بهبود بخشد.

علاوه بر این ماساژ درمانی می تواند اسپاسم، گرفتگی عضلات و خشکی کمر را از بین ببرد.

در این حالت بهتر است از خدمات افراد حرفه ای دارای دانش و تجربه کافی در درمان افراد مبتلا به آرتروز ستون فقرات برای ماساژ درمانی استفاده شود.

طب سوزنی

طب سوزنی یک روش مناسب برای کمک به کمتر شدن درد در قسمت کمر و درد در مهره های گردن می باشد.

در طب سوزنی سوزن های بسیار ریز و نازکی را در نقاط خاص و مشخص وارد می کنند

در این زمان که سوزن را وارد کردند ممکن است سوزن در محل چرخش داده شود یا از محرک الکتریکی و یا گرم کردن برای بهبود اثر درمانی آن استفاده گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *